top of page

Humain

Humain, een klein dorpje te midden van een heuvelachtig en gevarieerd terrein, strekt zich uit aan de noordzijde van de Calestienne en omringd het plateau Gerny, een vruchtbare vlakte waarvan de naam "Germanica" komt  (de Latijnse aanwijzing voor het Franse woord "Grenier" of in het Nederlands "Zolder"), vandaar de bijnaam 'Zolder van de Famenne'.

 

Het dorpje Humain heeft een kasteeltje van de 18e eeuw (Momenteel eigendom van Prinses Léa) en een aantal boerderijen gebouwd met de typische stenen van de streek, daterend van de 18e en 19e eeuw, alsook deze zeer oude boerderij, la Ferme aux Moines - "Monnikshoeve", daterend uit de 17e eeuw, één van de oudste gebouwen uit de streek.

Culturele vastgoedportefeuille van de provincie Luxembourg

 

De Ferme aux Moines is een brok geschiedenis, die vandaag zelfs nog mensen inspireert. De 4 eeuwen oude Monnikshoeve was eigendom van de monniken van de Abdij van Notre Dame de St. Rémy te Rochefort. De abdij van Rochefort, die trouwens zeer lekker bier produceert, had vroeger 5 hoeves, maar de Monnikshoeve is de laatste die nog overeind staat. En zelfs volledig intact. 

Zulke oude gebouwen hebben ook hun eigenaardigheden. Als we sommige wetenschappers mogen geloven waren we zo'n 200 jaar geleden maar gemiddeld een 1,65 cm groot. Hoe dan ook, twee van de vier slaapkamers zouden daar wel eens getuige van kunnen zijn. Grote mensen van 1,80 en meer zijn gewaarschuwd. Zij zullen her en der geregeld onder een balk door moeten bukken.

Dus blijf aandachtig!

De hoeve bestaat uit twee parallelle gebouwen. Aan de linkerkant, een pittoresk hoofdgebouw uit de 17e eeuw, geflankeerd door twee bijlagen uit de 19e eeuw, en aan de rechterkant de 17e-eeuwse stallen en schuur. Voorlopig wordt enkel het hoofdgebouw door de gasten in gebruik genomen.

De keuken en badkamer werden onlangs compleet gerestaureerd, zodat we toch nog kunnen genieten van de luxe die we gewend zijn. 

De Abdij Notre-Dame de Saint-Remy ligt in vogelvlucht op 2 km van het centrum van het stadje Rochefort, aan de voet van een uitgestrekte heuvel. Vanaf onze Monnikshoeve ligt ze in vogelvlucht slechts op 3 km. Zij heeft zich daar genesteld onderaan een helling, aan de oever van een beekje, genaamd de Biran. 

Hoewel de abdij geen bezoekers toelaat, loont het zeker de moeite om het eens een bezoekje te brengen. Er is geen winkeltje, maar wil je er toch de bekende bieren van Rochefort kopen, dan luid je de grote klok aan de poort, waarna één van de monniken je verder zal helpen. Je kan er ook het boek van de Abdij kopen met de volledige geschiedenis van deze 800 jaar oude abdij.

 

Op pagina 96 van dit boek van de abdij, vind je trouwens een foto van deze 400 jaar oude monnikshoeve terug.

 

Van de vijf boerderijen die de abdij ooit bezat, blijft spijtig genoeg enkel deze in Humain nog over.

Rochefort bieren

Rochefort - een zeer lekker, maar zeer sterk bier.

Zeker een proevertje waard.

 

 

bottom of page